Epic-Auctions

Met de verkoop van het bedrijf vorige week werd er in de kranten en dagbladen nog eens terug gekeken op de snelle groei van het bedrijf van de afgelopen jaren. Als (enige) marketeer was ik sinds april 2020 verantwoordelijk voor alle off- en online marketing en heb ik op deze manier een bijdrage mogen leveren aan de groei van Epic-Auctions.

Advertentiebudget meetbaar maken

Eén van de eerste stappen die we op marketing/IT gebied hebben genomen is het laten ontwikkelen van een eigen platform. Maandelijks werden er duizenden euro’s aan marketing uitgegeven, maar wat hier precies van terug kwam was onduidelijk.
Collega Dave van der Donk (Nexum IT) heeft toen een platform ontwikkelt waarin hij meetbaar kon maken wat er aan registraties, bieders en commissie terugkwam. Op basis hiervan konden we verschillende marketplaces uitsluiten en konden we efficiënt aan de slag gaan met nieuwe marketplaces, Google Ads en Meta ads. Momenteel tracken we nagenoeg iedere uitgegeven euro en maken we op basis van deze data beslissingen.

De resultaten van de afgelopen 3 jaar:

In deze drie jaar, waarin we onder meer te maken kregen met Covid-19, gebeurde er ook bij Epic-Auctions veel. Zo werd in 2020 het terrein in Breda aangekocht en wonnen we de bronzen Gazelle Award. In 2021 gingen we meer focussen op externe veilingen en bedrijfsbeëindigingen. In 2022 werd er een live oldtimer veiling georganiseerd naast de livegang van de nieuwe website.

Directeur Frans over onze samenwerking:

Mattis werd 3 jaar geleden ingehuurd als startup omdat ons bedrijf met name op het gebied van SEO SEA geen specifieke kennis had. Daarnaast bleek dat Mattis een geweldige ondersteuning werd marketing breed. Of het nu gaat om het organiseren van een event zoals een liveveiling, het opzetten en opvolgen van  een “warme” leads database. Het interviewen van klanten, het maken van een complete brandmanual, en en en, Mattis regelt het voor ons. Vaak zie je dat mensen goed zijn in het bedenken en minder in de executie of andersom. Mattis heeft beide in huis. En wat misschien nog wel het mooiste is dat hij zich, hoewel we zijn kennis en kunde inhuren, identificeert met ons bedrijf en praat hij altijd over “wij” en “ons” als hij het over Epic-Auctions heeft. Zijn bijdrage is een belangrijke pijler geweest in de stormachtige groei van ons bedrijf.

Nieuwe website laten maken

De website was in 2020 eigenlijk al aan vernieuwing toe, maar met zo’n snelle groei was dit een project dat jaren stil was blijven liggen. We zijn daarom van start gegaan met een onderzoek, via een enquête, naar features die belangrijke klanten terug wilden zien op een nieuwe website en hoe zij graag zouden willen dat deze er uit kwam te zien. Op basis hiervan hebben we een design ontwikkelt dat, na enkele feedback rondes, bij de sitebouwer FourDigits kwam te liggen. Begin dit jaar hebben we de nieuwe site gelanceerd met veelal positieve reacties!

Marketing en organisatie rondom grote gebeurtenissen

De meest recente grote ontwikkeling is natuurlijk de overname door TBAuctions, maar in november 2022 organiseerde we ook een live oldtimer veiling in Vessem met daarin zo’n 120 oldtimers. Hier komt zowel op marketing als op organisatorisch vlak veel bij kijken. We kregen het vertrouwen om op beide vlakken onze bijdrage te kunnen leveren en kijken terug op een geslaagde en drukbezochte veiling.

Salesproces ingericht

Begin 2020 was er nog geen duidelijke salesfunnel. Er was geen helder beeld van potentiële inbrengers en als ze al in wilde brengen konden ze nergens meer informatie krijgen. Momenteel lopen er diverse online campagnes waardoor er op dagelijkse basis potentiële inbrengers hun gegevens achter laten. Deze worden binnen 24 uur teruggebeld en opgevolgd, waardoor er nu iedere veiling naast de vaste inbrengers ook veel nieuwe inbrengers bij zitten. Bovendien zijn door deze salesfunnel ook al enkele externe veilingen ontstaan bij de klant op locatie.

Vaste marketing rondom veilingen

Naast deze mijlpalen hebben er in de afgelopen drie jaar ook zo’n 140 veilingen plaatsgevonden. Voor al deze veilingen hebben we op wekelijkse basis de online (marketplaces, social media, google ads, meta ads) en offline (magazines, drukwerk, banners) marketing mogen doen.

De afgelopen drie jaar hebben er nog tientallen, misschien wel honderden, kleine marketing-gerelateerde ontwikkelingen plaatsgevonden. Denk hierbij aan een brandbook, dronevideo’s, fotografie, radiocampagnes, tv-uitzending, personeelsfeestjes etc.

Personeelswerving

Om de groei van Epic-Auctions bij te benen was/is er bijna voortdurend behoefte aan extra personeel. Om de openstaande vacatures in te vullen hebben we diverse marketing campagnes gedraaid waardoor er nu een mooi, hecht team bij Epic-Auctions werkzaam is.

Hoe verder na de overname?

Op korte termijn verandert er weinig aan de samenwerking tussen Epic-Auctions en Tiger Media, op lange termijn is dit nu nog moeilijk te zeggen. We zijn vooral erg dankbaar voor de geboden kansen en dat we mee mochten groeien met het bedrijf. Kan jou bedrijf hulp gebruiken op de marketingafdeling, of is er nog helemaal geen marketing afdeling, dan kijken we graag met je mee of we hier iets in kunnen betekenen!