Het Coronavirus raakt Nederland en de rest van de wereld ontzettend hard. Ongeacht in welke branche je actief bent, je kan niet meer om het virus heen. Nu heb ik nog makkelijk praten: ik ben jong, gezond, kan mijn werk overal uitvoeren én ik heb geen personeel in dienst. Voor mij en mijn bedrijf zal dit dus niet het einde van de wereld zijn. Echter zijn er ook bedrijven die ontzettend zwaar getroffen worden door de uitbraak van het virus. De horeca- en evenementenbranche, de transportsector, scholen en ziekenhuizen, ga zo maar door…
Dit zijn de momenten dat de échte ondernemers zich laten zien. Ondernemers die het niet bij de pakken neer laten zitten maar kijken naar wat WEL kan. Als beginnend ondernemer heb ik hier ontzettend veel respect voor. Om andere ondernemers te inspireren ben ik gaan bellen met enkele van deze ondernemers. Het verhaal van Olivier, mede-eigenaar van Barkeepers, vind je hieronder.
Interview
Samen met zijn tweelingbroer en een vriend richtte Olivier in 2014 Barkeepers op. Zij merkten dat er een groot tekort was aan goed horecapersoneel en wilden hier met hun bedrijf op inspelen. Inmiddels werken er ongeveer 350 studenten via Barkeepers. Wanneer de gehele horeca- en evenementensector op slot wordt gegooid door het virus, kunnen zij geen personeel uitzenden. Ik belde vandaag met Olivier om te vragen hoe hij hier mee om gaat.
“Olivier, wat vind jij van de ‘heisa’ rondom het coronavirus?”
“In het begin was ik, net als veel andere Brabanders, in de veronderstelling dat het werd opgeblazen door de media en ik probeerde het te relativeren. Echter, nu zie ik wel in dat het echt serieus genomen moet worden, het is heftiger dan werd gedacht. Het virus moet de wereld uit dus ik vind het heel goed dat er harde maatregelen genomen moet worden. Ook al raakt dat mijn bedrijf ontzettend hard.”
“Op welke manier raakt het je bedrijf?”
“Ik heb nu ongeveer 350 personeelsleden die niet aan het werk kunnen. Alle uitgevraagde diensten die we hadden, zijn geannuleerd. Ik voel me verantwoordelijk voor het team. We doen er alles aan om onze medewerkers zo snel mogelijk aan het werk te krijgen, al dan niet in de horeca.”
“Hoe doe je dat?”
“Wij proberen altijd in kansen te denken. We zijn al jarenlang comfortabel in de horecasector. We verdubbelen bijna ieder jaar, daar zijn we natuurlijk trots op. Echter, doordat wij zo comfortabel zijn in deze sector, hebben niet (of oppervlakkig) verder gekeken naar kansen in andere sectoren. Dit is dus een mooi moment om ons verder te oriënteren en op zoek te gaan naar kansen. We proberen onze toppers (tijdelijk) in andere sectoren aan het werk te helpen.”
“Hoe werd dit ontvangen door de buitenwereld?”
“Heel positief. We zijn momenteel volop in gesprek met allerlei verschillende bedrijven. Van zorginstellingen tot aan kinderopvang, tot aan bezorgservice, tot aan copywriting en marketing. We weten waar de kracht van onze medewerkers ligt en dat is in de dienstverlening. Ik merk ook dat andere partijen echt bereid zijn om mee te denken. Natuurlijk moeten wij aantonen dat we het kunnen, maar ik sta er heel positief in!”
“Wat ga je de komende twee weken doen?”
“Iedereen die hier op kantoor zit, werkt nu thuis. Buiten dat zijn we nu alleen maar bezig met kansen te zoeken voor ons personeel. Het is belangrijk om maatschappelijk mee te denken. Als kinderen niet naar school kunnen, kunnen hun ouders niet naar het werk en zitten zij dus ook thuis. Wij willen deze ouders graag helpen door op hun kinderen te passen. Dat is een van de vele ideeën die we hebben waardoor we enerzijds het personeel aan het werk krijgen en anderzijds kunnen bijdragen aan de moeilijke situaties die zich nu voordoen. Het is belangrijk dat de economie draaiende blijft.”
“Is er nog iets dat je mee zou willen geven aan je collega-ondernemers?”
“Het heeft geen zin om bij de pakken neer te zitten. Ik vind dat iedereen het virus heel serieus moet nemen. Het zal ondernemers ontzettend veel pijn doen, dat doet het ons ook. Iedereen moet echter positief blijven en inspelen op de kansen die zich voordoen. Overal op tv zie je dat er tekorten zijn, ga hiermee aan de slag. Stilzitten heeft niemand iets aan. Er zijn veel dingen die je ook vanuit huis kan doen die normaliter kunnen blijven liggen. Neem bijvoorbeeld je algemene voorwaarden een keer onder de loep, geef je website een update, denk eens na over je huidige online marketing strategie. Er is altijd iets te doen. Op dit moment is het belangrijkste dat iedereen de pandemie serieus neemt, voor elkaar zorgt en denkt in oplossingen.’’
“Bedankt Olivier!”
Ben je benieuwd hoe andere ondernemers er het beste van maken in deze recessie? Deze verhalen vind je hieronder: